Spadajo v skupino pomičnih vrat, ki se odmikajo levo ali desno, in imajo za pomik vgrajena kolesa z ležaji z različ-no nosilnostjo, na tleh pa imajo posebno tirnico po kateri se vozijo. Posebnost TELESKOPSKIH VRAT, je v prostoru ki ga le te potrebujejo za svoje odpiranje in je malce manjši od polovice odprtine ki jo vrata zapirajo (npr. za 6000 mm odprtine potrebujemo 3500 mm prostora na strani kamor se vrata odpirajo).

Teleskopska vrata

TELESKOPSKA VRATA imajo praviloma na svojem podvozju dvakrat po enojna ali dvojna kolesa, ki sta razporejena z izračunanimi odmiki glede na skupno dolžino vrat. Med obema kriloma vrat je izveden poseben mehanizem, ki služi za mehansko povezavo obeh kril in skrbi za dvakratno hitrost gnanega krila. Prikaz za izračun potrebne dolžine vrat je prikazan v spodnji tabeli. Kolesa drsijo po posebnem talnem vodilu imenovanem OMEGA vodilo, ki je lahko tudi ogrevano. V izrednih primerih izrednih dimenzij so vrata dvojno vodena.

Skica teleskopskih vrat

RAL barvna lestvica teleskopskih vrat

Vrata so lahko ročna z ali brez zaklepanja ali avtomatska z motornim pomikom. Vsa drsna vrata so usklajena z standardom EN 13 241 in imajo tudi tipski pregled in preizkus. Vsi kovinski deli so vroče cinkani, in po želji lahko tudi barvani. Vrata so lahko izdelana tudi iz drugih materialov, kovano železo, pločevina, INOX, osnovna konstrukcija in polnilo les… polnilo, izgled in dimenzije se prilagodijo zahtevam kupca.

Tloris teleskopskih vrat

Go to top